Globlji pomen ŽELODA #️⃣ 4
pred tremi tedni sem pričela s temo o globljem, duhovnem pomenu želoda in njegovi simboliki.
Na splošno želod predstavlja nesmrtnost skozi ponovno rojstvo, cikel življenja in letnih časov, rast, moč, skromne začetke, obilje, blaginjo in srečo.
Danes o modrosti in starosti, zapečateni (od)znotraj.

Globlji pomen želoda 4️⃣
Želod poleg tega, da predstavlja potencial in odločenost za uspeh, pomeni tudi znanje za uspeh.
V želodu je vse, kar mora vedeti, da bo kot mogočni hrast uspeval tisoč let.
Tudi milijoni let njegovih prednikov so zaklenjeni v notranjosti.
Kot tak je želod močan simbol in znamenje modrosti.
Vendar to ni preprost ali neposreden simbol znanja.
Nasprotno, prenaša duhovno sporočilo "skrivnostnega znanja", ki ga je treba s časom in predanostjo
odkriti.
vir: https://symbolsandsynchronicity.com/acorns-spiritual-meaning-and-omens/
Preberite še:
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Globlji pomen ŽELODA #️⃣ 3
pred dvema tednoma sem pričela s temo o globljem, duhovnem pomenu želoda in njegovi simboliki.
Tokrat o absolutni, neomajni in neukrotljivi odločnosti.

Globlji pomen želoda 3️⃣
Želod predstavlja odločnost.
Če sledimo zgoraj zapisanemu, želod pravzaprav prenaša sporočilo absolutne, odločne, neomajne in neuklonljive odločnosti.
Drobni želod bo rasel, rasel in rasel. Pravzaprav bo rasel tisoč let, če bo treba.
V tem času bo kot drevo dosegel veliko višino in njegove veje se bodo široko razširile, medtem ko bo deblo postalo debelo.
Kadarkoli se počutite poraženi zaradi svojih življenjskih izzivov, se spomnite na želod in hrast – rastete počasi in vztrajno, dokler ne postane mogočni hrast. Tudi vi ste odločni.
vir: https://symbolsandsynchronicity.com/acorns-spiritual-meaning-and-omens/
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Globlji pomen ŽELODA #️⃣ 2
prejšni teden sem pričela s temo o globljem, duhovnem pomenu želoda in njegovi simboliki.
Simbol mladosti, otroštva, potenciala, skromnih začetkov.
Globlji pomen želoda 2️⃣
Želod je hrast v čakanju, tako kot otrok čaka na odraslo življenje.
Kot tak je želod priljubljen motiv za otroštvo.
Želod se pogosto uporablja za predstavljanje potenciala nečesa majhnega, nezahtevnega in navidez šibkega.
Navsezadnje iz majhnega (skromnega) želoda (z)raste mogočno hrastovo drevo.
Torej, če naletite na želod, razmislite o lastnem potencialu, začetkih in ciljih.
Ne glede na to, koliko ste stari, imate še vedno neomejen potencial.
Velike stvari lahko dosežete, če sprejmete svoj potencial in ga upoštevate.
vir: https://symbolsandsynchronicity.com/acorns-spiritual-meaning-and-omens/
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉
Lp, Irena
Globlji pomen ŽELODA #️⃣1
Veliko krat se sprašujem o globljem, duhovnem pomenu želoda in njegovi simboliki.
Želod je seme mogočnega hrasta. Velikokrat je omenjen v simboliki in verovanju oz. prepričanju.
Njegov pomen se po svetu razlikuje od kulture do kulture.
Na splošno pa želod predstavlja nesmrtnost skozi ponovno rojstvo, cikel življenja in letnih časov, rast, moč, skromne začetke, obilje, blaginjo in srečo.
Globlji pomen želoda 1️⃣
Želod je seveda povezan s ponovnim rojstvom.
Ker se navsezadnje rodi nov hrast, ko se želod usede na tla in vzklije.
Vendar se tu ne konča povezava želoda s ciklom življenja, smrti in ponovnega rojstva. Kadarkoli naletite na želod, bodite še posebej pozorni na njegovo obliko.
Seveda je jajčaste oblike.
Pomen jajca je pomemben, ker simbolizira "svetovno jajce". Morda ste že slišali za verovanje o svetovnem drevesu, ki je prisotno v številnih kulturah po vsem svetu.
Vendar pa obstaja tudi prepričanje o svetovnem jajcu.
Več kultur verjame, da se je vesolje, resničnost, ki jo doživljamo, izlegla iz enega samega jajca.
Iz tega jajca je nastala vsa stvaritev.
Ko združite prepričanja o svetovnem drevesu, ki se je zagotovo rodilo iz želoda, in svetovnem jajcu, je enostavno razumeti, zakaj želod predstavlja rojstvo našega vesolja, nas samih, vsega stvarstva in neskončno ponovno rojstvo življenja z vsakim letnim časom.
vir: https://symbolsandsynchronicity.com/acorns-spiritual-meaning-and-omens/
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
6. obletnica
danes, 14.04.2022, praznujemo že 6. obletnico. 🎉🥂

"Droben želod" se počasi razvija v hrast.....
Pa poglejmo kaj vse se je v tem času zgodilo:
- širimo vezi s specializiranimi trgovinami po Sloveniji. Seznam teh je tukaj,
- za dostave po EU deluje Etsy-shop AcornCoffeeFlour in Energyvital.de,
- bombetke iz želodove moke najdete v BIC Ljubljana v njihovi prodajalni Kruharije in Cukrnije,
- delež želodove moke nadete tudi v Vitapekovi premium temni mešanici moke brez glutena, tukaj.
Še vedno, 100% verjamem v to, da je želod (starodavno) živilo, ki ima v prihodnosti v prehrani ljudi velik potencial. Več tukaj.
Hvala vsem, ki me oz. nas podpirate.
Ker se bliža velikonočni
vikend, vam želim
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Kruh, žemljice in hlebčki z želodovo moko
bliža se VELIKA NOČ 🥚🍖🍞🐰🐣.
Kruh je v zahodno civilizaciji eno izmed osnovnih živil. Je tudi eno izmed velikonočnih jedi. V sebi skriva globlji pomen.
Kruh je znamenje božje odbrote in človekovega dela.
Kot znamenje življenja spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad (prim. Jn 12,24).
Vir: https://www.druzina.si/clanek/pomen-velikonocnih-jedi
Z vami bom delila tri "kruhove" recepte.
Kruh z deležem želodove moke.
To je recept iz leta 2017.
1. Sestavine:
- 200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji lahko uporabite tudi drugo moko),
- 100 g želodove moke (pripravljene doma)*,
- 1,2 dag kvasa,
- cca. 2 dcl vode,
- malo sladkorja,
- žlica olivnega olja (po želji).
2. Priprava:
- Najprej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo mlačne vode, ščepec sladkorja in žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja.
- V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico okoli katere dodamo še sol.
- Vzhajani kvasec vlijemo v jamico. S kuhalnico primešamo malo moke in počasi prilivamo mlačno vodo pri čemer pa postopno zajemamo okoliško moko. Po želji dodamo žlico olivnega olja.
- Ko z moko povežemo vso tekočino, je potrebno testo gnesti z rokami vsaj 10 min.
- Ko testo zamesimo (v mojem primeru ni bilo tako gladko in prožno, kot je kruh iz pšenične moke), ga postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo.
- Počakamo, da vzhaja. Da je testo dovolj vzhajano se prepričamo tako, da nanj pritisnemo s prstom - če je v njem vidna vdolbinica je testo dovolj vzhajano.
- Še enkrat ga dobro premesimo cca.3 min. Nato testo položimo v model, (po želji lahko model tudi obložite s peki papirjem). Testo mora ponovno vzhajati. Pečico segrejmo na 180°C.
- Ko testo drugič poveča svojo prostornino je pripravljeno za peko. Pomažimo ga z mlačno vodo in postavimo v pečico. Pečemo cca. 40 min. Splošno pravilo prvih 15 min. nikar ne odpiramo pečice, saj v tem času najbolj vzhaja. Če si želimo hrustljavo skorjo, ga 10 min. pred koncem še enkrat pomažemo z vodo.
- Ko je kruh pečen, ga vzamemo/zvrnemo iz modela (če ste uporabili peki papir, ga odstranite).
Počakamo, da se ohladi.
Želodove žemljice s chia semeni.
1. Sestavine:
- 330g bele moke,
- 70g želodove moke,
- 20g kvasa,
- žlička sladkorja,
- sol po okusu,
- 2 polni žlici chia semen,
- dcl toplega mleka,
- malo hladnega mleka za pomazanje,
- 1 dcl vode,
- žlica olivnega olja.
2. Priprava:
1. v večjo posodo presejemo belo moko.
2. Ločeno presejemo želodovo moko in ji dodamo štiri žlice toplega mleka, dobro premešamo in po potrebi zdrobimo večje grudice. Navlaženo želodovo moko dodamo beli moki, dobro premešamo, da se moki dobro premešata.
3. Na sredini naredimo jamico v katero nalijemo dober dcl toplega mleka v katerega nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in ga potresemo/pokrijemo z moko. Pustimo, da se kvasec pripravi.
4. V vmesnem času, damo v skodelico dve polni žlici chia semen in jih prelijemo z 1 dcl vode.
5. Ko je kvasec pripravljen, ga na hitro pomešamo z moko in dodamo vse ostale sestavine. Torej, preostanek mleka, sol, žlico (olivnega) olja in navlažena chia semena. Sedaj testo dobro pregnetemo in mesimo dobrih (vsaj) 5 minut.
6. Nato pustimo, da testo vzhaja (približno 40 min). Ponovno pregnetemo.
7. Oblikujemo štruco, ki jo narežemo na približno enakomerne dele. Te dele nato oblikujemo v kroglice, katere nato prepolovimo z ročajem kuhalnice. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in jih pomažemo s hladnim mlekom. Pustimo, da vzhajajo približno 30 min.
8. Pripravljene žemljice damo v vročo pečico in jih pečemo pri 220°C 20 minut. Ohladimo in postrežemo.
Zaradi manjše vsebnosti želodove moke, te je približno 18%, bodo žemljice zelo okusne tudi vašim otrokom.
Hlebčki z želodovo moko in rozinami.
Recept najdete TUKAJ.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
1000 let stari hrasti uporabljeni za "super gozd"
Na BBC News so pred dnevi objavili članek na temo kako lahko z zasaditvijo dreves vplivamo na podnebne spremembe.
Kratek povzetek članka.
Zasaditev več dreves je ena od kombinacij rešitev za boj proti podnebnim spremembam, vendar so nekatera drevesa veliko boljša od drugih.
Znanstveniki so zasnovali eksperimentalni gozd v Angliji, da bi razvili najboljšo formulo za doseganje ambicioznih ciljev sajenja dreves.
V tem srednjeveškem gozdu je občutek brezčasnosti, ki vsebuje največjo zbirko starodavnih hrastov kjerkoli v Evropi.
Baimbridge, glavni gozdar posestva Blenheim lahko le ugiba o preobratih zgodovine, ki jim je priča to "staro dekle", katerega genetska dediščina naj bi živela prek želoda, zbranega z gozdnih tal.
Želod in nova generacija hrastov, ki jih ustvarjajo, so ključnega pomena za ambicije eksperimentalnega "super gozda", ki se sadi, kjer se reki Dorn in Glyme vijeta skozi podeželje Oxfordshirea.
Gozd se razprostira po devetih novih sosednjih gozdovih s prvimi drevesi, posajenimi to zimo.
Celoten članek lahko preberete tukaj.
vir: https://www.bbc.com/news/science-environment-60617810
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Materinski dan ✨💐
jutri, 25.03.2022, bomo praznovali materinski dan.
Ali ste opazili, da se beseda mama/mati, v veliko jezikih začne na črko M?
Pa poglejmo v Evropi: majka, Mutter, mama, Mamma, madre,
Mère, Maman, Mamá, madre, mamă, matka, Mamo.
Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam.
Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.
Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec.
V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi.
vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Materinski_dan
Čestitke vsem mamam.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Želodove testenine ali želodovi njoki
že pred leti sem z vami delila recepta za testenine in njoke z želodovo moko.
Danes jih bomo osvežili.
Recept za testenine z želodovo moko
1.Sestavine:
(za 100g testenin)
- 85g navadne moke,
- 15g želodove moke,
- kapljica ali dve olivnega olja,
- 1 jajce,
- sol,
- cca. 0,5 dcl vode.
2. Priprava:
1. v posodo ali na delovno površino damo navadno moko in želodovo moko in jih med sabo dobro premešamo.
2. Dodamo sol in kapljico olivnega olja. Na sredini naredimo jamico v katero ubijemo eno jajce in dodamo vodo. Vse sestavine premešamo in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo 10 minut.
3. Testo oblikujemo v kepo; lahko ga zavijemo v streč folijo ali pa ga pokrijemo s kuhinjsko krpo; in ga pustimo počivat za 30 minut.
4. Nato testo zelo dobro razvaljamo na develine 0,5mm in narežemo na trakce. Testenine lahko skuhamo takoj (sveže se kuhajo cca. 5 minut, odvisno od debeline) ali jih posušimo in uporabimo kdaj drugič.
Testenine z želodovo moko so zelo dobrega okusa in jih lahko uporabite kot prilogo ali samostojno jed s katerokoli omako.
Recept za njoke z želodovo moko.
1. Sestavine:
- 1 kg kuhanega pretlačenega krompirja,
- 2 žlici zmehčanega masla,
- 2 jajci,
- malo muškatnega oreščka (po želji),
- sol,
- (čajna) skodelica želodove moke*,
- (čajna) skodelica in pol moke.
Kako poteka priprava, preberite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Mlečna želodova kava v minuti
pred leti sem zapisla kako si lahko pripravite želodovo kavo na hitro. Več si priberite TUKAJ.
Sem pa tudi velik ljubitelj mlečne želodove kave. O tem sem pislala TUKAJ.
Se pa, seveda, lahko tudi zgodi, da vam primankuje časa ali pa nimate na razpolago "vse potrebne opreme" za pripravo mlečne želodove kave.
Nič zato, jaz se znajdem v takšni situaciji v pisarni na svojem delovnem mestu.
Rešitev je preprosta.
1. Potrebujete:
- grelnik vode,
- skodelico,
- želodovo kavo,
- mleko v prahu (polnomastno).
2. Priprava:
V skodelico daste žličko ali dve želodove kave, dve do tri žličke mleka v prahu (količino prilagodite velikosti skodelice).
Vse skupaj prelijemo z 1,5 dcl do 2,5 dcl vroče vode iz grelnika. Vodo dolivamo počasi in sproti mešamo, da preprečimo nastajanje grudic.
Počakamo minuto ali dve, da se usedlina usede na dno skodelice.
In mlečna želodova kava je pripravljena.
Zanimivo pri vsem tem pa je tudi to, da je tudi usedlina prijetnega okusa.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
8. marec DAN ŽENA
Marec je mesec, ki je posvečen ženskam. V začetku meseca praznujemo dan žena, konec meseca pa materinski dan.
V torek, 8. marca 2022, bo dan žena. Čestitke vsem ženskam.
Dan žena je mednraodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca že od leta 1917.
Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.
Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_%C5%BEena
Kljub temu, pa je še vedno del ženskega (skritega/neopaznega) dela premalo cenjen, ker ga imamo za samoumevenga. Gre za gospodinjska dela, skrb za družino in popolnoma drži, da ženska podpira tri vogale pri hiši.
Ne glede na to, pa vsaka izmed nas skriva velik potencial tako kot želod - iz majhnega želoda zraste ogromno hrastovo drevo.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Pust mastnih ust 🤠🥳🐰🎭🎉🎊
ker bo ta vikend pustna sobota je čas za cvrenje dobrote.
Pripravite lahko...
flancate ali miške z želodovo moko.
Flancati z želodovo moko.
1. Sestavine:
- 1 kocka kvasa,
- 1,75dcl mleka,
- 20g jogurta,
- 448g moke,
- 112g želodove moke (turško poreklo),
- 60g sladkorja,
- 2 zavitka vanilin sladkorja,
- 4 rumenjaki,
- 5 žlic ruma,
- 30g masla,
- 1 do 1,5 žličke soli,
- naribina limonina lupinica.
Več si preberite tukaj.
Miške z želodovo moko
1. Sestavine:
- 4 beljaki,
- 2 žlici mletega sladkorja,
- 2 zavitka vanili sladkorja,
- 120g moke,
- 50g želodove moke (turški želod),
- 30g masla,
- 1/2 žličke pecilnega paška,
- cca. 0,5 dcl mleka, in
- olje za cvrtje.
Več si preberite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Pomoč iz narave
pregledovala sem študijo z naslovm Medical Plants used to Gastrointestinal Disorders in some Districts of Izmir Province, Turkey.
Celoten članek je objavljen na Academia.edu tukaj.Medicinal Plants Used for Gastrointestinal Disorders in SomeDistricts of Izmir Province, Turkey Medicinal Plants Used for Gastrointestinal Disorders in SomeDistricts of Izmir Province, Turkey Medicinal Plants Used for Gastrointestinal Disorders in SomeDistricts of Izmir Province, Turkey Medicinal Plants Used for Gastrointestinal Disorders in SomeDistricts of Izmir Province, Turkey
Skratka. Med zdravilnimi rastlinami, ki pomagajo odpraviti težavo z diareo je tudi želod sorte Quercus ithaburensis.
Iz te sorte želoda, sta tudi želodova kava in želodova moka.
Zanimivo iz tega članka pa je to. Uporabili so pripravek iz sušenega in mletega želoda, katerega so skuhali v vreli vodi. Ta pripravek so potem redčili z vodo in zaužili.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Sv. Valentin in praznik zaljubljenih
Pozdravljeni,
14. februarja goduje Sv. Valentin.
Valentinovo ali praznik svetega Valentina je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen. 💞💕
Sv. Valentin je eden prvih naznanilcev pomladi.
Sv. Valentin - prvi spomladin prinese ključ od korenin.
Zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradu in na vrtovih.
Na ▶YouTube so zbrane najlepše ljubezenske presmi 70-ih, 80-ih in 90-ih.
Za poslušanje kliknite na povezavo TUKAJ.
Če si boste zaželeli želodove valentinove piškote je recept TUKAJ.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Hrast in želod predstvljata navdih za pesmi, pravljice ali uganke 📜
v torek bo 8. februar, Prešernov dan oz. dan za kulturo.
Hrast in želod predstvljata navdih za ustvarjanje v pesmih, pravljicah in ugankah.
France Prešern uporabi simboliko hrasta v Sonetje nesreče, tretji sonet. Več na povezavi.
Imamo tudi slovensko ljudsko pravljico O Hrastu in njegovem sinku.
Uganko Otona Župančiča Nima fanetk kapice, kapica ima fantička, zagotovo tudi poznate.
Tudi Karel Destovnik - Kajuh je najdel navdih v hrastu v pesmi z naslovom Drobna pesem.
Želim vam lep in prijeten delovni dan 😉.
Lp, Irena
Želod kot naravno barvilo 🖌🖨
če se ozremo daleč nazaj v zgodovino opazimo, da so uporabljali naravne barve tako lončarji, kot tekstilci in seveda tudi umetniki.
Nekatera naravna barvila so bila taktat redka in tudi zelo draga. Tako je bilo vse do 19. stoletja, ko so izumili umetna barvila oziroma sintezne barve.
Kljub temu, da je uporaba umetnih barvil "praktična", pa se nekateri ustarjalici/umetniki/artisti tudi sedaj poslužujejo naravnih barivil.
Razumljivo, imajo svoj čar.
Tako z mešanjem termično obdelanega želoda in železovega kisika dobimo črno barvo ⚫.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
7️⃣ zanimivih dejstev o želodu
z vami bom delila 7️⃣ zanimivih dejstev o želodu.
1.
Najverjetneje so se hrastova drevesa razvili v Severni Ameriki, Evropi in Aziji med 40 in 60 milijoni let
2.
Obstaja okoli 600 različnih vrst hrastovih dreves. O tem sem že nakaj napisala v preteklem letu. Več lahko preberete tukaj.
3.
Hrast v povprečju živi približno 200 let. Nekateri pa lahko živijo tudi več kot 1000 let.
4.
Če zaužijejo želod v velikih količinah, so hrastovi listi in želod strupeni za živino, vključno z govedom, kozami in ovcami. Taninska kislina v listih in želodu lahko povzroči poškodbe ledvic in gastroenteritis. Izgleda, da so na to imuni samo prašiči.
5.
Želod je pomemben del prehrane številnih (prostoživečih) živali, vključno s pticami, malimi sesalci in večjimi sesalci, kot so prašiči, medvedi in jeleni.
6.
Druidi so jedli želod, saj so verjeli, da imajo preroške lastnosti. Pravzaprav beseda "druid" izvira iz keltske besede za želod. Nekaj na to temo si lahko preberete tudi tukaj.
7.
Ker želod dozori le na odraslih hrastovih drevesih, je pogosto simbol potrpežljivosti in vzdržljivosti.
Vir: https://www.factretriever.com/oak-tree-facts
Želim vam lep in prijten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
Funkcionalno živilo. 🤔❓ Kaj to pomeni?
na spletni strani academia.edu sem pregledovala članek z naslovom Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of oak acorns from Serbia.
Celoten članek je dostopen na povezavi tukaj.
Strnjeno pa lahko zapišem sledeče.
Uporaba želoda v prehrani ima dolgo zgodovino. V Evropi so ga uporabljali predvsem v mediteranskih regijah.
Obstajajo rezultati uporabe želoda v Srbiji iz 19. stoletja in njihovega blagodejnega vpliva na zdravje ljudi. Želod se je tradicionalno uporabljal v medicini, zlasti pražen kot adstrigent - pomoč pri odpravljanju driske.
Oluščen želod ima visoko energijsko vrednost. Želodova jedrca vsebujeo oleinsko kislino. O tem je malo več zapisanega tukaj.
Želod, sorte Quercus robur, zraven hranilnih sestavin vsebuje tudi različne biološko aktivne spojine (tanine, gal-likandelagična kislina in različni galoi in heksahidroksidi-fenoil derivati), ki imajo antioksidativno delovanje.
To je eden od razlogov, zakaj bi se lahko želod uporabljal kot funkcionalna hrana.
Funkcionalna hrana je sodoben koncept in obsega „kakršno koli živilo ali živilsko sestavino, ki lahko zagotovi zdravstvene koristi, ki presegajo tradicionalne hranilne snovi, ki jih vsebuje.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena
☕ "Stres brez stresa" 😲
Pozdravljeni,
ta informacija je prava za vse ki radi uživate pravo kavo.
Gledala sem oddajo Klepet ob kavi o tem kako lahko zmanjšamo negativne učinke, ki jih ima kava. Več o tem na povezavi tukaj.
Ščepec kardamoma zmanjša negativne učinke.
O tem, katere začimbe lahko dodate želodovi kavi, in tudi pravi kavi, sem pisala v mesecu decembru 2021.
Več si lahko lahko preberete tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena