Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Moj prvi hruh 🍞 z želodovo moko.

8 september 2022, 8.00
Pozdravljeni,


pred več kot petimi 5️⃣ leti, sem spekla prvi kruh z želodovo moko. 


Izgledal je tako.

kruh z deležem želodove moke

Recept za kruh z deležem želodove moke uporabljam vse od takrat z določenimi prilagoditvami. 

Te so: 

  • namesto moke 5 žit, uporabim klasično pšenično moko,
  • namesto doma pripravljene želodove moke, uporabim enako kot jo prodajam, dobavljiva TUKAJ,
  • in uporabim manjši delež želodove moke, ker moja otroka pač nista ljubitelja "črnega" kruha.

Recept za domači kruh z želodovo moko


1. Sestavine:

  • 200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji uporabite drugo moko),
  • 100 g želodove moke (pripravljene doma),
  • 1,2 dag kvasa,
  • cca. 2 dcl vode,
  • malo sladkorja,
  • žlica olivnega olja.

2. Priprava:

  1. Najprej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo mlačne vode, ščepec sladkorja in žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja.

  2. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico okoli katere dodamo še sol.

  3. Vzhajani kvasec vlijemo v jamico. S kuhalnico primešamo malo moke in počasi prilivamo mlačno vodo pri čemer pa postopno zajemamo okoliško moko. Po želji dodamo žlico olivnega olja.

  4. Ko z moko povežemo vso tekočino, je potrebno testo gnesti z rokami vsaj 10 min.

  5. Ko testo zamesimo (v mojem primeru ni bilo tako gladko in prožno, kot je kruh iz pšenične moke), ga postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo.

  6. Počakamo, da vzhaja. Da je testo dovolj vzhajano se prepričamo tako, da nanj pritisnemo s prstom - če je v njem vidna vdolbinica je testo dovolj vzhajano.

  7. Še enkrat ga dobro premesimo cca.3 min. Nato testo položimo v model, (po želji lahko  model tudi obložite s peki papirjem). Testo mora ponovno vzhajati. Pečico segrejmo na 180°C.

  8. Ko testo drugič poveča svojo prostornino je pripravljeno za peko. Pomažimo ga z mlačno vodo in postavimo v pečico. Pečemo cca. 40 min. Splošno pravilo prvih 15 min. nikar ne odpiramo pečice, saj v tem času  najbolj vzhaja. Če si želimo hrustljavo skorjo, ga 10 min. pred koncem še enkrat pomažemo z vodo.

  9. Ko je kruh pečen, ga vzamemo/zvrnemo iz modela (če ste uporabili peki papir, ga odlepite).

Počakamo, da se ohladi.



Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉. 


Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com