Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.

6 junij 2024, 9.00
Pozdravljeni,


Čeprav je celoten postopek priprave želodove kave podoben, obstajajo nekatere razlike med želodovo kavo s slovenskim poreklom in želodovo kavo s turškim poreklom. 

Predvsem, kar se tiče okusa.

Razlika med želodovo kavo s slovenskim in turškim poreklom

Želodova kava s slovenskim poreklom

  1. Sestavine: želod lokalnih hrastov dob (Quercus robur) in graden (Quercus patraea).
  2. Priprava: želodi se naberejo, posušijo, pražijo in zmeljejo. Praženje se izvaja do temne barve.
  3. Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Pogosto se postreže s sladkorjem in mlekom.
  4. Okus: želodova kava s slovenskim poreklom je znana po svojem specifičnem grenkem okusu.


Želodova kava s turškim poreklom

  1. Sestavine: želod Valonia oak (Quercus Ithaburensis). Tudi turška želodova kava se pripravlja iz lokalnih želodov, vendar so vrste hrastov lahko drugačne kot v Sloveniji, kar lahko vpliva na okus.
  2. Priprava: enak postopek kot pri slovenski različici. Želod se nabere, posuši, praži in zmelje. Praženje se izvaja do temne barve.
  3. Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Po želji se lahko doda sladkor in mleko.
  4. Okus: želodova kava s turškim poreklom ima prijetnejši in bolj bogat okus, ker je posledica mediteranskega okolja v katerem rastejo hrastova drevesa.



Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena



Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024
                                                                                              Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com