Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.

6 junij 2024, 9.00
Pozdravljeni,


Čeprav je celoten postopek priprave želodove kave podoben, obstajajo nekatere razlike med želodovo kavo s slovenskim poreklom in želodovo kavo s turškim poreklom. 

Predvsem, kar se tiče okusa.

Razlika med želodovo kavo s slovenskim in turškim poreklom

Želodova kava s slovenskim poreklom

  1. Sestavine: želod lokalnih hrastov dob (Quercus robur) in graden (Quercus patraea).
  2. Priprava: želodi se naberejo, posušijo, pražijo in zmeljejo. Praženje se izvaja do temne barve.
  3. Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Pogosto se postreže s sladkorjem in mlekom.
  4. Okus: želodova kava s slovenskim poreklom je znana po svojem specifičnem grenkem okusu.


Želodova kava s turškim poreklom

  1. Sestavine: želod Valonia oak (Quercus Ithaburensis). Tudi turška želodova kava se pripravlja iz lokalnih želodov, vendar so vrste hrastov lahko drugačne kot v Sloveniji, kar lahko vpliva na okus.
  2. Priprava: enak postopek kot pri slovenski različici. Želod se nabere, posuši, praži in zmelje. Praženje se izvaja do temne barve.
  3. Postopek priprave: želodova kava se skuha podobno kot klasična tuška kava. Po želji se lahko doda sladkor in mleko.
  4. Okus: želodova kava s turškim poreklom ima prijetnejši in bolj bogat okus, ker je posledica mediteranskega okolja v katerem rastejo hrastova drevesa.



Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena



Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun, 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun, 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun, 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun, 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar, 2024
                                                                                              Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com