Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda

13 junij 2024, 9.00
Pozdravljeni,


Na splošno so ocenjeni izvlečki želoda pokazali zanimiv protimikrobni in antibiofilmski potencial proti vrsti patogenih mikroorganizmov. 

Od testiranih izvlečkov so tisti, pridobljeni iz lupin Q. ilex, pokazali največji potencial, saj so pokazali najvišjo protimikrobno aktivnost, z MBC-ji, ki so se gibali med 10 in 5 mg/mL, opazili pa so tudi močno zaviranje rasti in biofilma. 

želodov ekstrakt


Ker protimikrobna odpornost postaja vse pomembnejša, je potreba po razvoju alternativnih strategij in razvoju novih protimikrobnih spojin vedno prisotna. Med različnimi možnostmi, obravnavanimi v literaturi, je uporaba fenolnih spojin ena posebej pomembna.


Na splošno so vsi izvlečki pokazali ustrezen biološki potencial, kar odpira možnost uporabe izvlečkov želoda kot naravnih alternativ kemičnim protimikrobnim sredstvom, zlasti če upoštevamo, da se plodovi lahko uporabljajo v druge namene, namreč za hrano in krmo, najbolj aktivni izvlečki izhajajo iz tega, kar bi bil stranski produkt te uporabe, kar bi lahko odprlo zanimive priložnosti za valorizacijo tega razmeroma neizkoriščenega vira.

Na splošno so vsi izvlečki pokazali ustrezen biološki potencial, kar odpira možnost uporabe izvlečkov želoda kot naravnih alternativ kemičnim protimikrobnim sredstvom, zlasti če upoštevamo, da se plodovi lahko uporabljajo v druge namene, namreč za hrano in krmo, najbolj aktivni izvlečki izhajajo iz tega, kar bi bil stranski produkt te uporabe, kar bi lahko odprlo zanimive priložnosti za valorizacijo tega razmeroma neizkoriščenega vira.

Vir: https://www.mdpi.com/2076-3417/13/11/6820


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena



Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun, 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun, 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun, 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun, 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar, 2024
                                                                                              Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com