Recepti in namigi

Za začetek skuhajmo želodovo kavo.

Želodova kava

Navodila:

Na 2 dcl vrele vode odmerimo 1-2 čajni žlički želodove kave. Vodo zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo želodovo kavo. Počakamo 3-5 min. Želodovi kavi brez usedlin, po želji, najprej dodamo sladkor, šele nato mleko. Okus želodove kave lahko izboljšate s cimetovim / ingverjevim / kardamomovim posipom.

Ne veste kaj bi z usedlino želodove kave? 

Lahko jo umešate v jogurt, dodate nekaj sladila (najboljše med) in malo začimbic: cimet/ingver/janež.

jogurt z usedlino želodove kave

Ali pa jo porabite tako, da jo vmešate v maso za palačinke. palačinke z usedlino želodove kave

Kruh z deležem želodove moke.

Sestavine: 

200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji lahko uporabite tudi drugo moko), 100 g želodove moke (to želodovo moko sem pripravila doma), 1,2 dag kvasa, cca. 2 dcl vode, sol, malo sladkorja, žlica olivnega olja (po želji). 

Branje nadaljujte »» TUKAJ.

Želodove žemljice s chia semeni

Sestavine:

330g bele moke, 70g želodove moke, 20g kvasa, žlička sladkorja, sol po okusu, 2 polni žlici chia semen, 2 dcl toplega mleka, malo hladnega mleka za pomazanje, 1 dcl vode, žlica olivnega olja. 

Branje nadaljujte »» TUKAJ.