Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Terapevtske, fitokemijske in farmakologijske lastnosti želoda.

13 oktober 2022, 9.05
Pozdravljeni,


Pregledovala sem članek (oziroma njegov pregled) na academia.edu z naslovom Terapevtska, fitokemija in farmakologija želoda (Quercus).


Terapevtska, fitokemija in farmakologija želoda (Quercus)


V njem je zapisano:

"Trenutni svetovni prehranski sistem se mora prilagoditi pričakovani rasti svetovnega prebivalstva. 

Ta prilagoditev bo verjetno vključevala povečano porabo užitne divje hrane zaradi njihovega bogastva z mikrohranili in bioaktivnimi spojinami, poleg zagotavljanja stroškovno učinkovitega in trajnostnega načina za izboljšanje kalorične prehranske varnosti. 

Želodova hranilna vrednost, visoka vsebnost bioaktivnih spojin, biološka aktivnost, kot so antioksidativne, antikancerogene in kardioprotektivne lastnosti; in uporabo pri zdravljenju specifičnih bolezni, kot so ateroskleroza, sladkorna bolezen ali Alzheimerjeva bolezen je povečalo zanimanje za vključitev želoda v človeško prehrano.

Kljub temu pa fitokemikalije, navedene v tem najsodobnejšem pregledu, za katere je znano, da zaradi svojih bioloških aktivnosti blagodejno vplivajo na zdravje ljudi, povečujejo tudi potencial za novo uporabo želoda. 

Za nekatere specifične vrste, kot npr.  Q. acuta,  Q. glauca, Q. ilex, Q. myrsinifolia, in Q. salicina, se je izkazalo, da imajo posebej velik potencial kot vir fenolnih spojin. 

Poleg njihovega neoporečnega pomena kot naravni poceni užitni vir lahko želod predstavlja bistvene sestavine za zdravo prehrano, vendar ga je treba vključiti tudi v farmacevtske in kozmetične formulacije, kar dokazuje, da ima terapevtske in farmakološke lastnosti.

Ob upoštevanju trenutnih potrošniških trendov in industrijskih pristopov bodo zbrane informacije zagotovo koristne za potrditev prihodnje uporabe želoda kot funkcionalnega živila ali kot izhodnega materiala za sorodne industrije, za izboljšanje trajnosti prehranjevalne verige z vidika gospodarstva ali okolja".


Celoten članek je dostopen tukaj.



Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.


Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com