Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Novo letno voščilo 2018

28.12.2017

Pozdravljeni,

novo leto je pred vrati. 

srečno novo leto  Želod.si

Želim vam srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto 2018.


Lp, Irena

Božično voščilo 🎄

21.12.2017

Pozdravljeni,



želim vam lepe božične praznike preživete v krogu družine in prijateljev.


Lp, Irena

Osebni prevzem v Žužemberku

14.12.2017
Pozdravljeni,

v tem tednu smo obnovili zalogo želodove kave na JV Slovenije. 


Obveščam vas, da vam moja-lekarna.com, to je spletna lekarna Lekarne Žužemberk, omogoča  možnost osebnega prevzema v Žužemberku.

Vabljeni!


Lp, Irena

Praznični želodovi piškoti ✨🍪

7.12.2017
Pozdravljeni,

čas je za prazične želodove piškote.


1. Sestavine:

  • 140g masla,
  • 100g sladkorja muskovado,
  • 3 žlice medu,
  • 175g moke,
  • 175g želodove moke,
  • žlička pecilnega praška,
  • 2 žlički mletega cimeta,
  • 1 žlička mletega ingverja,
  • ščepec soli,
  • ščepec popra.

2. Priprava:

V skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra. 

V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo. Testo za pol ure postavimo na hladno. 

Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač. 

Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut. 

Počakamo, da se ohladijo. 

Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.

Naj po praznikih zadiši 🍪🥂🎄🎀


Lp, Irena

Kreativni namig za decembrsko dekoracijo

30.11.2017
Pozdravljeni,

tokrat podajam nekaj namigov za letošnjo decembrsko dekoracijo. 

Sestavljena je predvsem iz želodovih kapic z bleščicami.


Želim vam veliko kreativnosti.


Lp, Irena

Želodovi piškoti s kosmiči

23.11.2017
Pozdravljeni,

tokrat sem pripravila za vas želodove piškote s kosmiči. 

Ti piškoti so dobra rešitev kadar nam zmankuje časa za zajtrk. Podajo se k toplemu napitku kot tudi jogortu, kefirju itd.

1. Sestavine:

  • 70g želodove moke,
  • 90g ovsenih kosmičev,
  • 2 žlici kakava v prahu,
  • 50 g trsnega sladkorja,
  • 50g temne čokolade zdrobljene na manjše koščke,
  • po želji nekaj rozin in bučnih semen,
  • 100g zmehčanega masla,
  • 2 jajci.

2. Priprava:

V posodo damo najprej suhe sestavine, torej želodovo moko, ovsene kosmiče, kakav v prahu, sladkor, koščke temne čokolade, rozine in bučna semena. 

Nato dodamo zmehčano maslo in jajci. Vse sestavine dobro premešamo, da se povežejo med seboj. 

Piškote oblikujemo tako, da imajo 1cm debeline in 5cm premera. 

Položimo jih na peki papir, damo v ogreto pečico na 180°C in pečemo 15 minut.


Pa dober tek.


Lp, Irena

Jesenski kreativni namig

16.11.2017
Pozdravljeni,

letošnjo jesen je obrod želoda na mojem območju zelo slab, zato sem za kreativni namig uporabila listje in vejice.


Tudi vi se prepustite domišljiji.


Lp, Irena

Pokušanje želodove kave ob glasbeni skupini Shamballa

9.11.2017
Pozdravljeni,

v ponedeljek, dne 13.11.2017, od 19.00 do 20.30 ure, lepo vabljeni na dogodek 

glasbene skupine Shamblla v Holističnem centru Moč srca, (trgovina Sewa), 

Vetrinjska ulica 12, Maribor. 


Obiskovalci boste pogoščeni z želodovo kavo in indijskim masala čajem CHAI.

Več o dogodku najdete na: https://www.facebook.com/events/1673476339391621/


 
Vljudno vabljeni.


Lp, Irena

Hrast v spomin na reformatorja Martina Luthra

2.11.2017

Pozdravljeni,

ali ste vedeli? Luthereichen ( v prevodu Luthrov hrast) so hrasti, ki so bili zasajeni v spomin na Martina Luthra. Najbolj znan je Luthrov hrast v mestu Wittenberg.


Leta 1883, ob 400. obletnici rojstnega dneva Martina Luthra, so v številnih luteranskih nemških

mestih posadili hraste, ki običajno stojijo pred cerkvami.


Lp, Irena

Želodovi piškoti za Noč čarovnic

26.10.2017

Pozdravljeni,

približuje se 31. oktober, zato sem se odločila 

za "strašne" želodove piškote. Recept je zelo preprost.


1. Sestavine:

  • 140 g raztopljenega masla,
  • 90 g moke,
  • 90 g želodove moke,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • naribana lupina ene pomaranče,
  • tri žlice pomarančnega soka.

2. Priprava: 

v posodo damo presejano moko, dodamo sladkor v prahu, naribano lupino pomaranče, tri žlice pomarančnega soka in raztopljeno maslo. Vse sestavine dobro premešamo in zgnetemo v testo.

Testo zavijemo v folijo in ga damo počivat za cca. 30 minut v hladilnik. 

Nato testo oblikujemo v kroglice, ki jih sploščimo, položimo na peki papir in oblikujemo. 

Pečemo v ogreti pečici na 160°C od 18 do 20 minut, odvisno od debeline piškotov.

Želim vam prijetno sladkanje.

Lp, Irena

Pečen želod kot kostanj?

19.10.2017

Pozdravljeni,

ali ste vedeli, da obstajajo tudi takšne vrste želoda, da jih lahko spečemo kot kostanj? Da, drži.


Na Portugalskem raste hrast takšne vrste (v ang. holm oak), da so njegovi plodovi, torej želod,

uporaben na tak način kot pri nas kostanj. Takšen želod imenujejo bolota/boleta.


Lp, Irena

Želodova kava v specializiranih trgovinah

12.10.2017
Pozdravljeni,

obnovili smo zalogo želodove kave v specializiranih trgovinah po Sloveniji.

Želodovo kavo najdete v:

  • Komarček, zeliščna trgovina, Postojna,
  • Trgovina Še pa še, Maribor - Tezno,
  • EKO prodajalna Rž, Ljubljana - Celovška,
  • Delikatesa Zlati klas, Ribnica,
  • Trgovina Natura, Koper,
  • Trgovinica Suzana, Radovljica,
  • Madal Bal, trgovina Sewa, Maribor - Center.

Vabljeni k nakupu.

Lp, Irena

Želodova pita z orehi in jabolki

5.10.2017
Pozdravljeni,

tokrat smo pripravili želodovo pito z orehi in jabolki.

Želodova pita z orehi in jabolki

1. Sestavine za testo:

  • 125 g moke, 
  • 125 g želodove moke, 
  • 125 g masla, 
  • 115 g sladkorja, 
  • zavitek vanili sladkorja, 
  • ščepec soli, 
  • 1 jajce.


2. Sestavine za nadev: 


  • 280 g orehov, 
  • 50 g masla, 
  • 125 g sladkorja,
  • 2 rumenjaka, 
  • 2 beljaka, 
  • malo cimeta, 
  • naribana lupina 1/2 limone, 
  • 2 žlici kisle smetane,
  • cca. 4 jabolka.


3. Priprava:

presejemo obe moki, dodamo na koščke narezano maslo, ki ga z rokami vtremo v moko. 

Na sredi zmesi naredimo jamico, vanjo damo sladkor, vanili sladkor, ščepec soli in raztepeno jajce ter zamesimo testo. 

Nato testo pustimo počivat približno eno uro na hladnem. 

Nadev pripravimo tako, da maslo, sladkor in rumenjake penasto umešamo, nato dodamo cimet, limonino lupino, kislo smetano, orehe in na koncu še sneg iz beljakov

Uležano testo nadevamo z orehovim nadevom in na vrh položimo še jabolka, ki jih lahko po želji posipamo s cimetom. Pečemo v ogreti pečici na 200°C cca. 20 minut.

Ohladimo in postrežemo 🥮
 

Lp, Irena

Želodov škrob

28.09.2017
Pozdravljeni,



tokrat ena zanimivost s spleta. 

želodov škrob

V Koreji so s predelavo želoda naredili korak naprej. 

Prečistili so želodovo moko v škrob. 

Želodov škrob uporabljajo tako da na 5 skodelic vode dodajo 1 skodelico želodovega škroba. Tako dobijo jed, ki jo imenujejo "acorn jelly", kar v prevodu pomeni želodov žele. Uporabljajo ga kot prilogo k različnim zelenjavnim ali mesnim jedem.


Lp, Irena

Ogljikovi hidrati v želodovi kavi in želodovi moki

21.09.2017
Pozdravljeni,


ko pod drobnogled vzamemo želod ugotovimo, da je pretežno sestavljen iz ogljikovih hidratov.

želodova kava in ogljikovi hidrati

Zato ji tudi želodova kava in želodova moka vsebujeta več kot 60%. 


Več o ogljikovih hidratih si lahko preberete tukaj.


Lp, Irena

Zakaj je želodova kava grenkega okusa?

14.09.2017
Pozdravljeni,


nekateri so presenečeni nad grenkim okusom želodove kave. 


želodova kava in tanin


Grenkobo v njej povzroča čreslovina oziroma tanin. 

Čreslovine so naravni antioksidant. 

Več o tem si lahko preberete tukaj.


Lp, Irena

Želodova kava in vlaknine.

7.09.2017
Pozdravljeni,

ali ste pregledali podatke o hranilni vrednosti želodove kave?


Med njimi se najdejo tudi prehranske vlaknine, teh je 20%. 

Več o sestavinah si lahko preberete tukaj.

Preverite lahko tudi potrdila o hranilnih vrednostih, prehranskih vlakninah in ne prisotnosti glutena.


Lp, Irena

Želodove pikantne sirove palčke

31.08.2017
Pozdravljeni,

tokrat sem za vas želodove pikantne sirove palčke.

želodove pikantne sirove palčke

1. Sestavine:

  • 2/3 skodelice moke, 
  • 1/3 skodelice želodove moke, 
  • malo svežega čilija, drobno na sesekljanega (namesto svežega čilija lahko uporabite kajensko papriko), 
  • sol, 
  • mleta kumina, 
  • 2/3 skodelice naribanega sira, 
  • 3 ali 4 žlice zmehčanega masla, 
  • 1 žličko gorčice, 
  • 1 jajce, 
  • 5 ali 6 žlic mrzle vode, 
  • nekaj kapljic olivnega olja.


2. Priprava:

  1. Moko, želodovo moko, sol, malo sesekljanega čilija, kumino in nariban sir damo v skledo. 

  2. Dodamo zmehčano maslo in ga z rokami vtremo v omenjene sestavine. 

  3. Dodamo jajce zmešano z gorčico. 

  4. Na koncu dodamo 5 ali 6 žlic mrzle vode. Testo dobro pregnetemo.

  5. Testo naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik.

  6. Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga na malo pomokani površini razvaljamo na 3-5 milimetre debelo. 

  7. Izrežemo palčke z pizza nožem in jih položimo na peki papir.  

  8. Pečemo v ogreti pečici pri 200°C približno 7 do 10 minut. 

  9. Počakamo, da se ohladijo. Ponudimo jih lahko samostojno ali z različni namazi.


Lp, Irena

Skodelica želodove kave z začimbami

24.08.2017

Pozdravljeni,

prihajajo hladnejša jutra, zato se prileže želodova kava z začimbami. 

Je zelo prijetnega vonja in okusa.

želodova kava z začimbami

1. Sestavine:

  • 2 dcl vrele vode,
  • 1/4 čajne žličke cimeta,
  • 1/4 čajne žličke ingverja,
  • 1/4 čajne žličke kardamoma,
  • 1 čajna žlička želodove kave.


2. Priprava:

  1. Pristavimo vodo v katero dodamo naštete začimbe. 

  2. Ko voda z začimbami zavre, jo odstavimo, dodamo žličko želodove kave in počakamo 3-5 min.


* Pretiravanje z začimbami je lahko zdravju škodljivo.


Lp, Irena

Letni dopust

3.08.2017
Pozdravljeni,


z družino odhajamo na dopust. 

Poletni dopust

Obveščamo vas, da bodo vsa naročila oddana v spletni trgovini med 04.08.2017 in 18.08.2017 odposlana dne 21.08.2017.

Nakup želodove kave lahko opravite tudi v specializiranih trgovinah po Sloveniji.

Hvala za razumevanje.


Lp, Irena

Naloži več

Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun, 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun, 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun, 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun, 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar, 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com