Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Želodova moka kot vir bioaktivnih spojin v brezglutenskem kruhu.

9 marec 2023, 9.00
Pozdravljeni,

pregledovala sem (nove) objave na temo želodove moke.

Zanimiva objava z naslovom Želodova moka kot vir bioaktivnih spojin v brezglutenskem kruhu, ki je objavljena na spletni strani https://www.ncbi.nlm.nih.gov. 

Študija je bila objavljena v avgustu leta 2020. Preberete jo lahko na povezavi tukaj.

Podobna raziskava na to temo je bila objavljena že v letu 2015 na 8th International Congress FLOUR-BREAD ´15 na Hrvaškem.

Želodova moka kot vir bioaktivnih spojin v brezglutenskem kruhu

Namen te študije je bil oceniti uporabo želodove moke kot vira bioaktivnih spojin in naravne brezglutenske sestavine za peko brezglutenskega kruha.


V študiji so uporabili želod, plod črnike in hrasta plutovca. 

Njegove prehranske in funkcionalne lastnosti so izjemne: 

  • bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vlakninami, 
  • vitaminom E, 
  • klorofili, 
  • karotenoidi, 
  • fenolnimi spojinami in 
  • antioksidativnimi lastnostmi.


Želodova moka se lahko šteje za dober vir bioaktivnih spojin in antioksidantov v brezglutenskem kruhu. 

Glede na senzorične lastnosti je dodatek želodove moke pozitivno vplival na večino parametrov (teksturo, volumen, barvo in splošno kakovost), zaradi česar je kruh temnejši in lepšega videza.

Študija je pokazala, da je bila 23-odstotna stopnja vključitve želodove moke najbolj zaželena v smislu senzorične ocene. Zato uporaba želodove moke zagotavlja hranila in bioaktivne spojine, ki omogočajo obogatitev brezglutenskega kruha in hkrati razkrivajo privlačne senzorične lastnosti. 

Zanimivo je, da se s ponovnim odkrivanjem vrednosti tako pomembne sestavine v preteklosti premikamo k inovacijam. Poleg tega je želod premalo izkoriščen vir, ki ga je mogoče ponovno vključiti v prehranjevalno verigo z več koristmi.


Delež želodove moke najdete tudi v Vitapekovi Premium temni mešanici moke brez glutena.

Kupite jo lahko tukaj.

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun, 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun, 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun, 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun, 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar, 2024
                                                                                           

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com