Želodova moka kot vir bioaktivnih spojin v brezglutenskem kruhu.
pregledovala sem (nove) objave na temo želodove moke.
Zanimiva objava z naslovom Želodova moka kot vir bioaktivnih spojin v brezglutenskem kruhu, ki je objavljena na spletni strani https://www.ncbi.nlm.nih.gov.
Študija je bila objavljena v avgustu leta 2020. Preberete jo lahko na povezavi tukaj.
Podobna raziskava na to temo je bila objavljena že v letu 2015 na 8th International Congress FLOUR-BREAD ´15 na Hrvaškem.
Namen te študije je bil oceniti uporabo želodove moke kot vira bioaktivnih spojin in naravne brezglutenske sestavine za peko brezglutenskega kruha.
V študiji so uporabili želod, plod črnike in hrasta plutovca.
Njegove prehranske in funkcionalne lastnosti so izjemne:
- bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vlakninami,
- vitaminom E,
- klorofili,
- karotenoidi,
- fenolnimi spojinami in
- antioksidativnimi lastnostmi.
Želodova moka se lahko šteje za dober vir bioaktivnih spojin in antioksidantov v brezglutenskem kruhu.
Glede na senzorične lastnosti je dodatek želodove moke pozitivno vplival na večino parametrov (teksturo, volumen, barvo in splošno kakovost), zaradi česar je kruh temnejši in lepšega videza.
Študija je pokazala, da je bila 23-odstotna stopnja vključitve želodove moke najbolj zaželena v smislu senzorične ocene. Zato uporaba želodove moke zagotavlja hranila in bioaktivne spojine, ki omogočajo obogatitev brezglutenskega kruha in hkrati razkrivajo privlačne senzorične lastnosti.
Zanimivo je, da se s ponovnim odkrivanjem vrednosti tako pomembne sestavine v preteklosti premikamo k inovacijam. Poleg tega je želod premalo izkoriščen vir, ki ga je mogoče ponovno vključiti v prehranjevalno verigo z več koristmi.
Delež želodove moke najdete tudi v Vitapekovi Premium temni mešanici moke brez glutena.
Kupite jo lahko tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena