Uporaba želodove moke
kdaj se je začelo, lahko samo ugibamo?
Po odkritjih sodeč, je človek uporabljal želod v prehrani že v davnini (kamena doba, antična grčija, indijanci).
Kako so želod, želodovo moko uporabljali v preteklosti?
1.
V Novicah gospodarskih, obertnijskih in narodskih stvari, leta 1855, številka 59, str. 233, prispevek Nasadba in reja hrstovega drevja, je bilo zapisano: "Po Norvegiji meljejo želod v moko, ter pečejo kruh iz nje. O novejih časih žgejo ta želod, ter ga priporočajo namesto kave".
2.
V knjigi Ljubiše Grlić-a Užitne divje rastline, leta 1980, str. 11-13, je zapisano: "V nekaterih delih Makedonije so do prve svetovne vojne pekli kruh iz želodove moke. Želod so najprej spekli v ilovnati peči, ga zmleli in iz dobljene moke zameslili krušno testo".
Na podoben način so plodove hrastov uporabljali v Karađorđevi Srbiji, Črni gori in Bosni. Še v prejšnjem stoletju so kruh iz želodove moke jedli kruh na Švedskem in Norveškem.
V Nemčiji že več stoletij uporabljajo pražene hrastove želode kot kavni nadomestek, pri nas pa so želodovo kavo pili zlasti med prvo svetovno vojno (Bosna in Hercegovina in Kosovo).
3.
Maria Ana Kolman je v svoji knjigi Drevesa Miti Legende Zdravilnost 1. del zapisala: "Arheološke najdbe kažejo, da so že v času 5000 let pr. n. št. iz želoda pekli kruh. Hrast so ponekod imenovali tudi kruhovec".
4.
Starodavni kruh iz želoda. Su Pan'ispeli je Plinij starejši poimenoval v 1. stoletju našega štetja in ga opisal kot kruh iz želoda, pomešan z glino, katerega so jedli Sardinci.
Kako želod, želodovo moko uporabljamo v sedanjosti?
1.
Želodovi piškoti iz Grčije. Spletna stran je vredna ogleda, saj je vzoren primer delovanja lokalne skupnosti na otoku Kea v Grčiji, kako lahko "darove narave" uporabimo za trajen vir dohodka.
Glejte povezavo http://www.oakmeal.com
2.
Širši spekter uporabe želoda, vrste bolota, boste našli na Portugalskem. Želod te vrste lahko spečemo kot kostanj. Kaj vse ponujajo: moko, piškote in kruh, vegetarianske želodove krokete in vegetarianske želodove burgerje.
Glejte povezavo http://www.herdadedofreixodomeio.com.
3.
V Koreji so s predelavo želoda naredili korak naprej. Prečistili so želodovo moko v škrob.
Želodov škrob uporabljajo tako da na 5 skodelic vode dodajo 1 skodelico želodovega škroba. Tako dobijo jed, ki jo imenujejo "acorn jelly", kar v prevodu pomeni želodov žele.
Uporabljajo ga kot prilogo k različnim zelenjavnim ali mesnim jedem.
4.
Prvi, ki se je za to odločil je BIC Ljubljana, kjer v svoji trgovini Kruharije in Cukrnije, na Ižanski cesti, nekajkarat na teden ponujajo bombetke z želodovo moko.
5.
Prav tako najdete delež želodove moke tudi v Vitapekovi PREMIUM temna mešanica moke brez glutena.
6.
V restavraciji Manu v Žirovnici, ponujajo različne jedi iz želodove moke.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena