Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Novoletno voščilo

27.12.2018

Pozdravljeni,


le nekaj dni nas še loči od novega leta. Za novo leto 2019 vam želim srečne, zdravja, veselja in veliko uspehov.

novolento voščilo

Želim vam lep  in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Božično voščilo

20.12.2018
Pozdravljeni,


do Božiča je še natanko 5 dni. Zato vam želim, da vam praznični dnevi prinesejo čarobnost, mir, ljubezen, spoštovanje, zdravje, uspeh, veselje in srečo.

Božično vošlilo - Želod.si

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

V decembru diši. Tokrat po medenjaku.

13.12.2018
Pozdravljeni,


tokrat sem preizkusila želodovo moko v medenjaku.

Želodov medenjak

Kolač, ki ne zahteva veliko truda in je kar hito pripravljen.

1. Sestavine: 

  • 100g trsnega sladkorja, 
  • 125g cvetličnega medu, 
  • zavoj pecilnega praška, 
  • 1,5 dcl vode, 
  • 50g raztopljenega surovega masla, 
  • 65g presejane želodove moke, 
  • 185g presejane pšenične moke, 
  • 5g janeža, 
  • 5g zmletih klinčkov, 
  • 5g zmletega cimeta, 
  • žlička naribane limonine lupine.

2. Priprava:

1. v večji posodi zmešamo sladkor z medom, dodamo pecilni prašek, ki smo ga že zmešali z vodo, nato dodamo surovo maslo, obe moki*, začimbe  in limonino lupino. 

2. Vse skupaj dobro premešamo. 

3. Ozek model obložimo s peki papirjem, ki ga malo pomažemo z maslom. 

4. Maso stresemo v model, ki ga damo v ogreto pečico na 180°C za prvih 15 min, nato znižamo na 160°C za naslednih 35 min. 

Ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in ohladimo.

Če so vam ljubši piškoti, najdete recept na tej povezavi.


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Kreativni namig za decembrsko dekoracijo

6.12.2018
Pozdravljeni,


tako izgleda letošnja decembrska dekoracija z želodom in kapicami. 

Kreativni namig za decembersko dekoracijo

Kakšna je bila lani in leto poprej si lahko pogledate tukaj ali tukaj.

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Degustacija želodove kave

29.11.2018
Pozdravljeni,

obveščam vas, da lahko okušate želodovo kavo v Ljubljani in Ljutomeru.

Degustacije v Ljubljani se izvajajo v Bio prodajalni Rž, na Celovški cesti 79, vsak petek od 13.00 do 18.00 ure, ko potekajo tudi pogovori z zeliščarko.  

V Ljutomeru pa ste vabljeni na degustacijo želodove kave v Aveno, trgovino za zdravo življenje na Prešernovi 25, dne 05.12.2018, ko se bodo izvajale tudi Reiki terapije in meditacije od 08.00 do 17.00 ure. 

Za Reiki terapije in meditacije so obvezna naročila na: [email protected].

Vabljeni!

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Želodove žemljice s chia semeni

22.11.2018
Pozdravljeni,

pripravila sem žemljice z želodovo moko in chia semeni.

Želodove žemljice s chia semeni

1. Sestavine:

  • 330g bele moke, 
  • 70g želodove moke, 
  • 20g kvasa, 
  • žlička sladkorja, 
  • sol po okusu, 
  • 2 polni žlici chia semen, 
  • dcl toplega mleka, 
  • malo hladnega mleka za pomazanje, 
  • 1 dcl vode, 
  • žlica olivnega olja.

2. Priprava:

1. v večjo posodo presejemo belo moko. 

2. Ločeno presejemo želodovo moko in ji dodamo štiri žlice toplega mleka, dobro premešamo in po potrebi zdrobimo večje grudice. Navlaženo želodovo moko dodamo beli moki, dobro premešamo, da se moki dobro premešata. 

3. Na sredini naredimo jamico v katero nalijemo dober dcl toplega mleka v katerega nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in ga potresemo/pokrijemo z moko. Pustimo, da se kvasec pripravi. 

4. V vmesnem času, damo v skodelico dve polni žlici chia semen in jih prelijemo z 1 dcl vode. 

5. Ko je kvasec pripravljen, ga na hitro pomešamo z moko in dodamo vse ostale sestavine. Torej, preostanek mleka, sol, žlico (olivnega) olja in navlažena chia semena. Sedaj testo dobro pregnetemo in mesimo dobrih (vsaj) 5 minut. 

6. Nato pustimo, da testo vzhaja (približno 40 min). Ponovno pregnetemo. 

7. Oblikujemo štruco, ki jo narežemo na približno enakomerne dele. Te dele nato oblikujemo v kroglice, katere nato prepolovimo z ročajem kuhalnice. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in jih pomažemo s hladnim mlekom. Pustimo, da vzhajajo približno 30 min.

8. Pripravljene žemljice damo v vročo pečico in jih pečemo pri 220°C 20 minut. Ohladimo in postrežemo. 


Zaradi manjše vsebnosti želodove moke, te je približno 18%, bodo žemljice zelo okusne tudi vašim otrokom.

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Želodova moka tudi v Vitapekovih brezglutenskih bombetkah z bučnimi semeni

15.11.2018
Pozdravljeni,


želodovo moko je pričela uporabljati tudi pekarna Vitapek. 

Želodova moka tudi v Vitapekovih brezglutenskih bombetkah z bučnimi semeni

Pekarna Vitapek je prva brezglutenska pekarna v Sloveniji. V njihovi ponudbi brezglutenskih pekovskih izdelkov najdete tudi bombetke z deležem želodove moke in bučnimi semeni. Zaradi dodane želodove moke so te brezglutenske bombetke sveže in sočne tudi do nekja dni.

Urnik dostave brezglutenskih pekovskih izdelkov najdete tukaj.

V kolikor ste iz Maribora (in okolice - prihajate na delo v Mb) lahko brezglutenske želodove bombetke, po predhodnem dogovoru, prevzamete pri meni.

 V kolikor bi vas to zanimalo, pišite na [email protected]. ali [email protected].


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Kreativni namig - želod rdečega hrasta

8.11.2018
Pozdravljeni,

pri nas lahko v mestnih zasaditvah in parkih, pa tudi (sicer redko) v kakšnem gozdu najdete rdeči hrast (Quercus rubra). 

Gre za tujerodno vrsto pri nas. Značilnost te vrste hrasta so veliki listi, ki v dolžino merijo od 10 do 25 cm in v širino 10 do 15 cm. Plod - želod zori dve leti. Listi so najlepši jeseni, ko se obarvajo oranžno-rdeče. 

Zelo uporabni v dekoraciji so želodi, še bolj pa kapice/skodelice. 

Za današnji kreativni namig sem kapice rdečega hrasta napolnila z barvnimi tekstilnimi kroglicami.

Kreativni namig


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Odkup želoda?

1.11.2018
Pozdravljeni,


letos je bilo očitno veliko želoda.

Odkup želoda

Zato sem v mesecu oktobru, kar nekajkrat, dobila zastavljeno vprašanje: Ali odkupujem želod? 

 Odgovor je bil vedno negativen. Vendar pa sem si, že od samega začetka, želela imeti Slovenski produkt. Zato sem pričela resno razmišljati v tej smeri. In nekje je treba začeti.

Torej. Ker obstaja razlika med privatno in poslovno rabo (vse od nabiranja v gozdu do predelave) želoda, je potrebno urediti kar nekaj formalnosti.Samo nabiranje želoda vzame veliko časa, zato je odločitev za odkup na pravem mestu. 

Če bi vas ali pa kogar koli, ki ga poznate zanimal odkup želoda, lahko je/ste lastnik gozda ali pa tudi ne, mi pošljite mail na [email protected] s kontaktnimi informacijami. 

Ko bom imela, predvidoma, v naslednjem letu-2019 vse prevno-formalno urejeno, pa vse zainteresirane kontaktiram, da se dogovorimo za nadaljne korake.


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena

Kreativni namig za hrastove strahce

25.10.2018
Pozdravljeni,


bliža se 31. oktober - Noč čarovnic, zato je na mestu kreativni namig za "hrastove strahce". 

Uporabljeni so listi rdečega hrasta, ker so večji. Idejo za to sem dobila v reviji Unikat.

Ker pa se vsi radi tu in tam posladkamo, je recept za želodove piškote za Noč čarovnic tukaj.
 

Želim vam lep in prijeten četrkov dan. 

Lp, Irena

Njoki z želodovo moko

18.10.2018
Pozdravljeni,


tokrat sem pripravila njoke z deležem želodove moke.

Njoki z želodovo moko


1. Sestavine: 

  • 1 kg kuhanega pretlačenega krompirja, 
  • 2 žlici zmehčanega masla, 
  • 2 jajci, 
  • malo muškatnega oreščka (po želji),
  • sol,
  • (čajna) skodelica želodove moke*, 
  • (čajna) skodelica in pol moke.

2. Priprava: 

1. Pretlačenemu krompirju dodamo maslo, jajca, sol, nariban muškatni orešček in obe moki. 

2. Testo dobro zamesimo, da se vse sestavine dobro povežejo. Iz tega naredimo dolge svaljke, ki jih potem narežemo na približno centimeter debele koščke.

3. Skuhamo jih v vredli vodi, približno 10 min oz. ko priplavajo na površje. 

Posrežemo jih lahko z različnimi omakami ali kot prilogo k mesu.


Samo, da vas spomnim. Tudi testeniene z želodovo moko so odlične. Recept na tej povezavi.

Pa dober tek.

Lp, Irena

Priporočilo za pripravo

11.10.2018
Pozdravljeni,

tu in tam dobim kak komentar, da je želodova kava pregrenka ali premočnega okusa. 

Podobno izkušnjo je imel tudi moj proizvajalec v preteklosti. Predvidevam, da to izhaja iz priprave turške kave - dodamo malo več, da bo dovolj "močna".

Zato je na mestu, da k osnovnim navodilom za pripravo želodove kave, na 2 dcl vrele vode odmerimo 1-2 čajni žlički želodove kave, slika priložena.

Priporočilo za pripravo

Torej, bodite pozorni, kako zvrhane čajne žličke želodove kave dozirate. 

Če predozirate, bo zagotovo pregrenka in premočnega okusa.


Lp, Irena

Kreativni namig za jesensko dekoracijo

4.10.2018
Pozdravljeni,


kreativni namig za jesensko dekoracijo ujet v kozarcu.



Lp, Irena

Razlogi za ...

27.09.2018
Pozdravljeni,


svoje kupce pogosto vprašam, kaj je razlog za nakup želodove kave. 

3 najpogostejši razlogi za nakup želodove kave

V dobrih dveh letih, odkar sledim temu, si odgovori sledijo v tem zaporedju.

Najpogostejši razlog je težave s črevesjem oziroma prebava.

Drugi razlog je neuravnoteženo delovanje ščitnice in tretji pomoč pri odpravljanju težav z boreliozo.


Lp, Irena

O želodovi kavi tudi v reviji Pomagaj si sam

20.09.2018
Pozdravljeni,


v začetku meseca septembra sem se pogovarjala s soustvarjalko revije Pomagaj si sam. 

O želodovi kavi tudi v reviji Pomagaj si sam

V reviji so se razpisali o vseh vrstah kavnih nadomestkov, torej tudi o želodovi kavi. 

V reviji je mojo pozornost pritegnil tudi članek o meditaciji z drevesi, torej tudi s hrastom. 

Poleg zapisanega, boste našli veliko koristnih informacij za zdravje in dobro počutje iz narave, kot npr. o jerebiki, ki jo jeseni krasijo oranžno-rdeči plodovi, za katere sem bila mnenja, da so strupeni, v resnici pa so zelo zdravilni in koristni, predvsem za tiste, ki imamo težave z očmi.


Lp, Irena

Uganka

13.09.2018
Pozdravljeni,


na spletu lahko najdete nekaj ugank, ki se navezujejo na želod. 

Meni najljubša je ta, iz knjige Mehurčki.

Uganka o želodu


Lp, Irena

Jesenka dekoracija

6.09.2018
Pozdravljeni,


ker želodi že ležijo po gozdnatih tleh in so za prehrano neuporabni - več o tem tukaj, jih lahko uporabio za jesensko dekoracijo.

kreativni namig - jesenska dekoracija

Lp, Irena

Želodovi krekerji

30.08.2018
Pozdravljeni,

tokrat sem pripravila želodove krekerje. 

1. Sestavine: 

  • 130g običajne moke, 
  • 90g želodove moke, 
  • ščepec soli, 
  • žlička pecilnega praška, 
  • 120g na koščke narezano zmehčano maslo, 
  • 3 do 4 žlice hladne vode.

Opcijsko: 

  • en rumenjak zmešan z žlico vode in 
  • malo grobo mlete soli za posip.

2. Priprava: 

1. Pečico segrejemo na 190°C. 

2. V posodo damo obe moki, sol, pecilni prašek in maslo. Dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo 3 - 4 žlice hladne vode in ponovno dobro pregnetemo. 

3. Testo na pomokani površini razvaljamo na 0,3 do 0,5 cm debelo.Iz testa z okroglim modelom izrežemo krekerje in jih položimo na pekač obložen s peki papirjem. 

*Po želji jih lahko po vrhu pomažmo z rumenjakom, ki smo mu dodali žlico vode in posujemo malo grobo mlete soli.

4. Postavimo v pečico za 10 do 12 min., odvisno od debeline. Pekač s pečenimi krekerji vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.


Lp, Irena

Želod že zori

23.08.2018
Pozdravljeni,



želod že zori in tudi odpada s hrasta. 

Žal, pa je to je neuporaben želod, ker je črviv.


O tem kaj je vzrok črvivosti, si lahko preberete v eni izmed že objavljenih  novic tukaj.


Lp, Irena

Poletni dopust

2.08.2018

Pozdravljeni,


z družino odhajamo na dopust. 

Poletni dopust

Obveščam vas, da bodo vsa naročila oddana v spletni trgovini med 08.08.2018 in 18.08.2018 odposlana dne 20.08.2018.

Nakup želodove kave lahko opravite tudi v specializiranih trgovinah po Sloveniji.


Lp, Irena

Naloži več

Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun, 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun, 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun, 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun, 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar, 2024
                                                                                           

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com