Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Razumem zakaj so prenehali.

30 januar 2020, 20.03
Pozdravljeni,


želod v prehrani ljudi, (pa tudi za živali) je pravi izziv.

Zakaj? Izpostavila bom tri dejstva.

  1. dobra letina vsake 4 do 6 let, odvisno od vremena oz. od nivoja podtalnice, 
  2. kakovst želoda, 
  3. izkoristek želoda. Sedaj tudi iz prakse vem, da hrast obrodi na nekaj let. Včasih je želoda malo ali pa sploh ne, vsake toliko pa je letina obilnejša. Želod je izpostavljen črvivosti (več o črvivosti tukaj) pa tudi plesnim, ki se pojavijo, predvsem v vlažnem okolju. 


Proti koncu 2019, ko sem prčela z lasntno proizvodnjo sem imela v mislih, da je izkoristek 50%, to pomeni iz 2kg surovega želoda dobimo cca. 1kg želodove kave ali želodove moke. 

Žal, napačna presoja. Nabrali smo 450kg surovega želoda, iz tega smo pripravili cca. 150 kg želodove kave in želodove moke. 

Izkoristek je bil dobrih 30%.Zaradi teh dejstev, je nekako razumljivo, da smo si ljudje poiskali druge vire hrane. 

Ker pa smo ljudje vedoželni, radovedni, raziskovalni, imamo radi naravo in naravne stvari razumemo, zakaj je dobro vpeljati v prehrano nekaj želodovega. Kakšen potencial ima želod - preberite tukaj.


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.

Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com