Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Po želodovih rumovih rogljičkih in želodovih piškotih že diši.

10 december 2020, 13.15
Pozdravljeni,

že tretje leto zapored bomo spekli praznične želodove piškote.

Recept za želodove praznične piškote

1. Sestavine:

  • 140g masla,
  • 100g sladkorja muskovado,
  • 3 žlice medu,
  • 175g moke,
  • 175g želodove moke,
  • žlička pecilnega praška,
  • 2 žlički mletega cimeta,
  • 1 žlička mletega ingverja,
  • ščepec soli,
  • ščepec popra.


2. Priprava:

1. v skledo damo moko, želodovo moko, pecilni prašek, začimbe - cimet, ingver, ščepec soli in ščepec popra. 

2. V ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo sladkor in med. 

3. To mešanico dodamo sestavinam v skledi in zamesimo čvrsto testo. 

4. Testo za pol ure postavimo na hladno.Nato ga na pomokani površini ali kar na peki papirju razvaljamo na debelino 4 do 5mm in z modelčkom izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač. 

5. Piškote pečemo na segreti pečici pri 180°C približno 11 minut. Počakamo, da se ohladijo. Po želji jih okrasimo z glazuro, čokolado itd.

Lahko pa se odločite za želodove rumove rogljičke, ki jih je pripravila Katja Rebolj. Več o njenem delu si preberite na katjarebolj.com ali preberete že objavljeno novico.

Recept za želodove rumove rogljičke


1.Sestavine:

  • 200 g bele moke,
  • 70 g želodove moke,
  • 50 g sladkorja,
  • gozdni sladkor (lahko nadomestite z vanilijevim sladkorjem),
  • žlička vinskega kamna (lahko pecilni prašek, le pol manj),
  • 1 jajce,
  • 150 g ohlajenega masla,
  • 3 žlice ruma.


2. Priprava:                                                                                                                                             

1. zatehtamo moko, želodovo moko, lešnike (ali orehe), sladkor in jih lepo premešamo. 

2. Dodamo žlico gozdnega sladkorja, vinski kamen, celo jajce, na drobno narezano maslo in rum. 

3. Na hitro pregnetemo v kepo ali uporabimo multipraktik. Pokrijemo s krpicami za ponovno uporabo (na primer Leanstr) in pustimo počivati v hladilniku 1 uro. 

Masa mora biti dobro ohlajena, drugače se bodo piškoti pri peki »razlezli«.

4. Maso razdelimo na manjše dele, odtrgamo manjši košček in ga v rokah povaljamo v rogljiček. 

5. Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici pri 190 °C. Ko jih vzamemo iz pečice, z njimi ravnamo previdno, saj so takrat najbolj krhki. Ko se malo ohladijo, jih povaljamo v gozdnem sladkorju.

Avtorica recepta: dr. Katja Rebolj, www.katjarebolj.com


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan. 

Naj po praznikih zadiši.

Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com