Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Kruh, žemljice in hlebčki z želodovo moko

7 april 2022, 11.52
Pozdravljeni,

bliža se VELIKA NOČ 🥚🍖🍞🐰🐣.

Kruh je v zahodno civilizaciji eno izmed osnovnih živil. Je tudi eno izmed velikonočnih jedi. V sebi skriva  globlji pomen. 

Kruh je znamenje božje odbrote in človekovega dela. 

Kot znamenje življenja spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad (prim. Jn 12,24).

Vir: https://www.druzina.si/clanek/pomen-velikonocnih-jedi

kruh, žemljice in bombetke z želodovo moko

Z vami bom delila tri "kruhove" recepte.


Kruh z deležem želodove moke.

To je recept iz leta 2017.

1. Sestavine:

  • 200 g moke 5 žit pšenica, pira, rž, ječmen, durum pšenica v različnih razmerjih (po želji lahko uporabite tudi drugo moko),
  • 100 g želodove moke (pripravljene doma)*,
  • 1,2 dag kvasa,
  • cca. 2 dcl vode,
  • malo sladkorja,
  • žlica olivnega olja (po želji).
*če niste navejeni na želodovo moko predlagam, da jo uporabite v manjšem deležu npr. 10% ali 15%.

2. Priprava:

  1. Najprej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo mlačne vode, ščepec sladkorja in žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja.

  2. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico okoli katere dodamo še sol.

  3. Vzhajani kvasec vlijemo v jamico. S kuhalnico primešamo malo moke in počasi prilivamo mlačno vodo pri čemer pa postopno zajemamo okoliško moko. Po želji dodamo žlico olivnega olja.

  4. Ko z moko povežemo vso tekočino, je potrebno testo gnesti z rokami vsaj 10 min.

  5. Ko testo zamesimo (v mojem primeru ni bilo tako gladko in prožno, kot je kruh iz pšenične moke), ga postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo.

  6. Počakamo, da vzhaja. Da je testo dovolj vzhajano se prepričamo tako, da nanj pritisnemo s prstom - če je v njem vidna vdolbinica je testo dovolj vzhajano.

  7. Še enkrat ga dobro premesimo cca.3 min. Nato testo položimo v model, (po želji lahko  model tudi obložite s peki papirjem). Testo mora ponovno vzhajati. Pečico segrejmo na 180°C.

  8. Ko testo drugič poveča svojo prostornino je pripravljeno za peko. Pomažimo ga z mlačno vodo in postavimo v pečico. Pečemo cca. 40 min. Splošno pravilo prvih 15 min. nikar ne odpiramo pečice, saj v tem času  najbolj vzhaja. Če si želimo hrustljavo skorjo, ga 10 min. pred koncem še enkrat pomažemo z vodo.

  9. Ko je kruh pečen, ga vzamemo/zvrnemo iz modela (če ste uporabili peki papir, ga odstranite).

Počakamo, da se ohladi.


Želodove žemljice s chia semeni.

1. Sestavine:

  • 330g bele moke,
  • 70g želodove moke,
  • 20g kvasa,
  • žlička sladkorja,
  • sol po okusu,
  • 2 polni žlici chia semen,
  • dcl toplega mleka,
  • malo hladnega mleka za pomazanje,
  • 1 dcl vode,
  • žlica olivnega olja.

2. Priprava:

1. v večjo posodo presejemo belo moko.

2. Ločeno presejemo želodovo moko in ji dodamo štiri žlice toplega mleka, dobro premešamo in po potrebi zdrobimo večje grudice. Navlaženo želodovo moko dodamo beli moki, dobro premešamo, da se moki dobro premešata.

3. Na sredini naredimo jamico v katero nalijemo dober dcl toplega mleka v katerega nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in ga potresemo/pokrijemo z moko. Pustimo, da se kvasec pripravi.

4. V vmesnem času, damo v skodelico dve polni žlici chia semen in jih prelijemo z 1 dcl vode.

5. Ko je kvasec pripravljen, ga na hitro pomešamo z moko in dodamo vse ostale sestavine. Torej, preostanek mleka, sol, žlico (olivnega) olja in navlažena chia semena. Sedaj testo dobro pregnetemo in mesimo dobrih (vsaj) 5 minut.

6. Nato pustimo, da testo vzhaja (približno 40 min). Ponovno pregnetemo.

7. Oblikujemo štruco, ki jo narežemo na približno enakomerne dele. Te dele nato oblikujemo v kroglice, katere nato prepolovimo z ročajem kuhalnice. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in jih pomažemo s hladnim mlekom. Pustimo, da vzhajajo približno 30 min.

8. Pripravljene žemljice damo v vročo pečico in jih pečemo pri 220°C 20 minut. Ohladimo in postrežemo.


Zaradi manjše vsebnosti želodove moke, te je približno 18%, bodo žemljice zelo okusne tudi vašim otrokom.


Hlebčki z želodovo moko in rozinami.

Recept najdete TUKAJ.


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com