Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Perzijski hrast. In pozitivne lastnosti njegovega želoda.

23 september 2021, 15.55
Pozdravljeni,


pregledovala sem članke na Academia.edu. Našla sem zanimiv članek o Perzijskem hrastu in seveda tudi o tem, kako se uporablja želod.


Perzijski hrast. In pozitivne lastnosti njegovega želoda.


Perzijski hrast, Quercus brantii, je razširjen po zahodni Aziji, vključno z Iranom, Irakom, Sirijo in Turčijo.

Sadje želoda vsebuje 5% beljakovin, 7% maščob, 70-80% ogljikovodikov.

Mešanica moke plodov hrasta, torej želodove moke, in pšenične moke se na nekaterih območjih uporablja za pridelavo kruha.

Plod hrasta, torej želod, ima veliko terapevtskih uporab.

V preteklosti so pražili želod, s tem so zmanjšali tanine, nato pa so ga uporabili pri pripravi neke vrste kave. Ta kava, ki vsebuje dekstrin, je bila uporabljena za zdravljenje driske in notranjih encimov, prebavne motnje, bolečine v želodcu, anemije, rahitisa, tuberkuloze in tuberkuloze v zgodnjih fazah.

Moka iz praženega želoda (torej želodova kava), mešanica s kakavom, je najboljše zdravilo za lajšanje preproste driske pri otrocih.

Vir: https://www.academia.edu/27824213/Oak_Quercus_branti_An_overview


Želim vam lep in prijeten četrkov dan 😉

Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com