Flancati z želodovo moko
Pozdravljeni,
kmalu bo PUST MASTNIH UST in čas za krofe, flancate in miške. Tokrat bomo pripravili kvašene flancate z želodovo moko.
1. Sestavine:
- 1 kocka kvasa,
- 1,75dcl mleka,
- 20g jogurta,
- 448g moke,
- 112g želodove moke (turško poreklo),
- 60g sladkorja,
- 2 zavitka vanilin sladkorja,
- 4 rumenjaki*,
- 5 žlic ruma,
- 30g masla,
- 1 do 1,5 žličke soli,
- naribina limonina lupinica.
2. Priprava:
1. Najprej nad soparo zmešamo rumenjake, sladkor in vanili sladkor.
2. Kvas raztopimo v toplem mleku.
3. V večjo posodo damo moko in želodovo moko ter ju dobro premešamo.
4. Nato dodamo spenjena jajca, raztopljeni kvas, jogurt, rum, in naribno lupinico limone.
5. Zamesimo testo in nato dodamo maslo. Mesimo tako dolgo, da testo postane gladko. Nato ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.
6. Vzhajano testo pregnetemo in ga damo ponovno vzhajati.
7. Ko je testo drugič vzhajalo, da damo na pult, malo pregnetemo in pustimo nekaj minut da počiva.
8. Seldi valjanje testa, razvaljamo ga na cca. 3 mm debeline, razrežemo na pravokotnike, ki jih zložimo na pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati.
9. V vzhajane flancate zarežemo črto in jih ocvremo v vročem, vendar ne prevročem olju (ker se bodo zažgali).
Polagamo jih z gornjo stranjo najprej v olje. Ko se na eni strani lepo obrvajo, jih obrnemo in ocvermo še na drugi strani.
10. Ocvrte flancate zložimo na papirnato sarveto, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih posujemo z mletim sladkorjem.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan.
Lp, Irena
*P.S. - kako bomo uporabili beljake, ki so nam ostali, pa naslednji četrtek.