Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Hranilna sestava želoda

5 oktober 2023, 11.15
Pozdravljeni,


o hranilni vrednosti želoda je bilo že nekaj napisanega. 

Več si lahko preberete:

➡ https://www.zelod.si/novice/v-letu-2019/params/post/2659688/nima-vitaminov-ima-pa-minerale

➡ https://www.zelod.si/novice/v-letu-2022-1/params/post/4149548/terapevtske-fitokemijske-in-farmakoloske-lastnosti-zeloda


Danes povzemam informacije objavljene v študiji z naslovom  Therapeutic, Phytochemistry, and Pharmacology of Acorns (Quercus Nuts): A Review

Hranilna sestava želoda


V štuidji je zapisano:

Želod so preučevali zaradi njihovega prehranskega profila in vsebnosti fitokemičnih snovi, kar je razkrilo veliko variabilnost med vrstami in včasih celo znotraj iste vrste. 

Ugotovljene razlike so pogosto modulirane s prstjo in podnebnimi razmerami, poleg tega pa nanje vplivajo procesi regeneracije hrastovega drevesa.

Želodi vedno veljajo za prehransko bogate izdelke, kar upravičuje njihovo uporabo kot sekundarno človeško hrano (ki je v bistvu vir ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob).

Na splošno so ti plodovi opisani kot nova “zdrava hrana”, ki vsebuje približno 48-50% škroba, 2–5 % beljakovin in na splošno z nizko vsebnostjo maščob, kar predstavlja višjo hranilno vrednost kot žita. 

Njihova vsebnost škroba in drugih ogljikovih hidratiov ter vlaknin, beljakovin in vitaminov (večinoma A in E), omogočajo uporabo želoda kot pomembnega vira prehranske energije. 

Želodov škrob omogoča uporabo kot sredstvo za zgoščevanje in stabilizacijo. Pravzaprav se je povečalo zanimanje za nove vire škroba, da bi okrepili industrijsko uporabo. Iz tega razloga bi lahko bil želod obetavna sestavina za prehrambeno industrijo z velikim potencialom za komercialno uporabo.

Več na:  Therapeutic, Phytochemistry, and Pharmacology of Acorns (Quercus Nuts): A Review


Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.

Lp, Irena




Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024
                                                                                           

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com