Funkcionalno živilo. 🤔❓ Kaj to pomeni?
na spletni strani academia.edu sem pregledovala članek z naslovom Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of oak acorns from Serbia.
Celoten članek je dostopen na povezavi tukaj.
Strnjeno pa lahko zapišem sledeče.
Uporaba želoda v prehrani ima dolgo zgodovino. V Evropi so ga uporabljali predvsem v mediteranskih regijah.
Obstajajo rezultati uporabe želoda v Srbiji iz 19. stoletja in njihovega blagodejnega vpliva na zdravje ljudi. Želod se je tradicionalno uporabljal v medicini, zlasti pražen kot adstrigent - pomoč pri odpravljanju driske.
Oluščen želod ima visoko energijsko vrednost. Želodova jedrca vsebujeo oleinsko kislino. O tem je malo več zapisanega tukaj.
Želod, sorte Quercus robur, zraven hranilnih sestavin vsebuje tudi različne biološko aktivne spojine (tanine, gal-likandelagična kislina in različni galoi in heksahidroksidi-fenoil derivati), ki imajo antioksidativno delovanje.
To je eden od razlogov, zakaj bi se lahko želod uporabljal kot funkcionalna hrana.
Funkcionalna hrana je sodoben koncept in obsega „kakršno koli živilo ali živilsko sestavino, ki lahko zagotovi zdravstvene koristi, ki presegajo tradicionalne hranilne snovi, ki jih vsebuje.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena