Skip to main content
Želod.Si - Želodova kava, Želodova moka
                                                                                                                                  Želodova knjižica 📔 z Recepti in Namigi TUKAJ!!
  • Domov
  • E-novice 📰
    • Top 7 kavnih nadomestkov za mrzle dni
    • V letu 2024
    • V letu 2023
    • V letu 2022
    • V letu 2021
    • V letu 2020
    • V letu 2019
    • V letu 2018
    • V letu 2017
    • V letu 2016
  • Želodova kava
    • Sestavine v želodovi kavi
  • Želodova moka
  • Recepti in namigi
  • E-trgovina 🛒
    • Splošni pogoji
    • Varstvo osebnih podatkov
    • Plačilo
    • Dostava in poštnina
  • Prodajna mesta
  • B2B
  • Kontakt

Funkcionalno živilo. 🤔❓ Kaj to pomeni?

13 januar 2022, 14.04
Pozdravljeni,


na spletni strani academia.edu sem pregledovala članek z naslovom Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of oak acorns from Serbia.

Oluščen želod ima visoko energijsko vrednost


Celoten članek je dostopen na povezavi tukaj.

Strnjeno pa lahko zapišem sledeče.

Uporaba želoda v prehrani ima dolgo zgodovino. V Evropi so ga uporabljali predvsem v mediteranskih regijah.

Obstajajo rezultati uporabe želoda v Srbiji iz 19. stoletja in njihovega blagodejnega vpliva na zdravje ljudi. Želod se je tradicionalno uporabljal v medicini, zlasti pražen kot adstrigent - pomoč pri odpravljanju driske.

Oluščen želod ima visoko energijsko vrednost. Želodova jedrca vsebujeo oleinsko kislino. O tem je malo več zapisanega tukaj.


Želod, sorte Quercus robur, zraven hranilnih sestavin vsebuje tudi različne biološko aktivne spojine (tanine, gal-likandelagična kislina in različni galoi in heksahidroksidi-fenoil derivati), ki imajo antioksidativno delovanje.

To je eden od razlogov, zakaj bi se lahko želod uporabljal kot funkcionalna hrana.

Funkcionalna hrana je sodoben koncept in obsega „kakršno koli živilo ali živilsko sestavino, ki lahko zagotovi zdravstvene koristi, ki presegajo tradicionalne hranilne snovi, ki jih vsebuje.

Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.


Lp, Irena


Nedavne objave

  • Hranilna in fitokemična sestava želoda
    27 jun., 2024
  • Obnovljena zaloga želodove kave v Sewa Maribor
    20 jun., 2024
  • Vpogled v protimikrobni potencial ekstraktov želoda
    13 jun., 2024
  • Dobro je vedeti. Razlika med slovensko in turško želodovo kavo.
    6 jun., 2024
  • Teden gozdov 27.05 do 02.06.2024
    30 maj, 2024
  • 25. maj Svetovni dan ščitnice 🦋
    23 maj, 2024
  • Želodova moka ponovno dobavljiva
    14 mar., 2024

                                                                                          Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-novic, ne zapuščajte strani brez klika »»» Prijava

Košarica

Košarica je prazna.

Log in




Forgot password?
Create account
Login to existing account
My orders
My reviews
My details
Log out
certifikat naše najboljše za želodovo kavo in želodovo moko
Copyright 2016 - 2024.  All rights reserved.  
 Želod.Si, Irena Ekart s.p,  Obrežna ulica 1, SI-2000 Maribor  
e: [email protected], www.zelod.si 
www.acorncoffeeflour.com