Želodove testenine ali želodovi njoki
že pred leti sem z vami delila recepta za testenine in njoke z želodovo moko.
Danes jih bomo osvežili.
Recept za testenine z želodovo moko
1.Sestavine:
(za 100g testenin)
- 85g navadne moke,
- 15g želodove moke,
- kapljica ali dve olivnega olja,
- 1 jajce,
- sol,
- cca. 0,5 dcl vode.
2. Priprava:
1. v posodo ali na delovno površino damo navadno moko in želodovo moko in jih med sabo dobro premešamo.
2. Dodamo sol in kapljico olivnega olja. Na sredini naredimo jamico v katero ubijemo eno jajce in dodamo vodo. Vse sestavine premešamo in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo 10 minut.
3. Testo oblikujemo v kepo; lahko ga zavijemo v streč folijo ali pa ga pokrijemo s kuhinjsko krpo; in ga pustimo počivat za 30 minut.
4. Nato testo zelo dobro razvaljamo na develine 0,5mm in narežemo na trakce. Testenine lahko skuhamo takoj (sveže se kuhajo cca. 5 minut, odvisno od debeline) ali jih posušimo in uporabimo kdaj drugič.
Testenine z želodovo moko so zelo dobrega okusa in jih lahko uporabite kot prilogo ali samostojno jed s katerokoli omako.
Recept za njoke z želodovo moko.
1. Sestavine:
- 1 kg kuhanega pretlačenega krompirja,
- 2 žlici zmehčanega masla,
- 2 jajci,
- malo muškatnega oreščka (po želji),
- sol,
- (čajna) skodelica želodove moke*,
- (čajna) skodelica in pol moke.
Kako poteka priprava, preberite tukaj.
Želim vam lep in prijeten četrtkov dan 😉.
Lp, Irena